VÅR SYN PÅ ALLERGI
Med allergi menar vi en överkänslighet i någon grad. Det börjar oftast (undantag finns) med en oförmåga att smälta någon eller några av basallergenerna: mjölk, vete, ägg, soja. Det kan vara brist på de enzymer som behövs för matsmältningen, eller en försämrad tarmflora av något annat skäl.
Personen fortsätter att äta det eller de ämnen hon/han inte kan smälta. Därefter tillsätter vi en dos stress, miljögifter, dåliga vanor eller annan belastning.
Till slut blir det för mycket för kroppen: immunförsvaret blir överbelastat och kan inte fungera på ett optimalt sätt och går till angrepp (eftersom det känner sig hotat) mot den förmodade fienden som kan vara pollen, damm, vetemjöl, pälsdjur eller nästan vad som helst.
Allergireaktionen är i full gång. Eftersom kroppen nu är i lite sämre form än tidigare kan den inte enkelt på egen hand återhämta sig. Det är inte ovanligt att allergierna därför ökar, med reaktion på fler ämnen och med kraftigare reaktioner.