maharishi - ayurveda - veda lila

AYURVEDISKA ÖRTER 

Vata Tea

Känner du dig frusen, orolig eller splittrad? 
 
Lakrits, kanel, kardemumma och ingefära ger detta te söt smak och doft. Det är värmande, lugnande och har en harmoniserande effekt.   
 
Drick Vata té när: 
* Vädret är kallt och torrt 
* När du känner att du inte kan slappna av 
* Vata te är särskilt lämplig på kvällen, under resan och när du utför ett mentalt ansträngande arbete.

Kapha Tea

Känner du dig kall, trött eller utmattad? 
 
Aromatiska kryddor såsom ingefära, nejlika, saffran och kardemumma gör detta heta och kryddiga te till en riktig återupplivare. Det är stimulerande och hjälper dig att känna dig mera vaken och energifylld.  
 
Njut av en kopp Kapha-te när vädret är kallt och fuktigt samt på våren. Det blir extra gott med lite färsk citron i. Eftersom Kaphaté har en stimulerande effekt kan personer med Kapha-dominans i sin fysiologi med fördel njuta av detta te året om.

Pitta Tea

Känner du dig irriterad eller överhettad? 
 
Denna subtila blandning av kardemumma, lakrits, ingefära, kanel och torkade rosenblad har en kylande effekt samt Pitta-lugnande egenskaper. Denna blandning svalkar dig när det är varmt, dämpar ett hett humör och/eller hjälper din överstimulerade matsmältning. 
 
Utmärkt som kall eller varm dryck. Njut den med fördel på sommaren när vädret är varmt. Personer med Pitta-dominans i sin fysiologi kan med fördel njuta av Pitta-te året om.

Digest Plus Tea

Stärk matsmältningen & öka förbränningen. 

Ett kryddigt ekologiskt té för att stärka matsmältningen och öka förbränningen. Dricks efter maten.  
 
Innehåller: Fänkål, ingefära, ceylon-kanel, kardemumma, svartpeppar, nejlika från certifierade organiska odlingar.

Good Night Tea

Lugnar kropp och sinne inför sänggåendet och ger djupare och lugnare sömn.  
 
Innehåller ashwagandha, arjuna myrobalans, kardemumma, korianderfrön, spearmintblad, myntablad, brahmi, svartpeppar, gotu kola, bockhornsklöverblad, pippali, lakritsrot. 

Ashwagandha

Ashwagandha, en av de mest kraftfullaste örter inom Ayurveda, har använts sedan urminnes tid för en mängd olika orsaker. 
 
I Sanskrit betyder Ashwagandha - "den luktar som häst". Kallas ibland för "Indisk ginseng". 
 
Ashwagandha, eller winter cherry, är en av de örter som används mest inom Ayurveda. Växten, som har en gul blomma och röda bärliknande frukter, har länge varit känd. Den främjar och balanserar vata.

Allergard

Allergard är ett preparat som verkar holistiskt, på orsaksnivå.
​​​​​​​
Det har en dubbel verkan, dels bidrar det till att eliminera toxiner som hämmar kroppens immunsystem, och dels stödjer det kroppens naturliga motståndskraft mot allergener.

Med Allergard får du långsiktigt stöd som bygger på att man väcker kroppens inneboende intelligens.

Örterna i Allergard är kombinerade i exakta proportioner och bereds enligt traditionella ayurvediska metoder. Detta förbättrar biotillgängligheten för de verksamma ämnena.

Kokosolja

certifierad eko. 700ml - Classic Ayurveda
​​​​​​​
Kokosnötsolja, ekologiskt Idealisk för bakning, rostning och stekning.
Kokosnötsolja används regelbundet i indisk och ayurvedisk matlagning på grund av dess höga värmebeständighet och neutrala smak. Det används för bakning, rostning och fritering.
Oljan pressas från kokosnötens torra kött och rengörs därefter med ånga. Den har en neutral doft.
Kokosnötsolja och Ayurveda
Det är högt uppskattat av ayurveda för dess svalkande, pitta-reducerande effekt. Används även vid ayurvedisk massage.
Kokosnötsmör flytande vid 24 ° C.

Triphala Plus

Triphala Plus (fd Rose) förbättrar välbefinnandet inom tre viktiga områden: matsmältningen, näringsupptaget och metabolismen.


Triphala med Ros från Maharishi Ayurveda kombinerar de bästa egenskaperna av de tre frukterna Haritaki, Bibhitaki och Amalaki tillsammans med Ros i ett näringsrikt kosttillskott och anses som ett av de viktigaste preparaten inom Ayurveda. 

Osmält mat i tjocktarmen blir som ett växthus för bakterier och virus som kan vara grund för många obalanser. Triphala renar långsamt och man kan därför äta den under längre perioder. Den löser upp toxiner på ett mycket djupt plan och ger därmed en betydande utrensningseffekt. 
 
Triphala är ett av de viktigaste ayurvediska preparaten tack vare dess balanserande effekt på matsmältningen och dess förmåga att främja regelbundenhet och rena matsmältningssystemet.

Sesamolja

Färdigmognad eko. Classic Ayurveda
​​​​​​​Denna mognade, ekologiska sesamolja är jungfrupressad, oraffinerad, oblekt, ofärgad och inte uppblandad med andra oljor. Kan användas för daglig massage.
 • Sesamolja har en värmande och lugnande inverkan, mycket bra för Vata då den ger tyngd och stabilitet.
 • Den är naturligt antiviral och antiinflammatorisk.
 • Oljemassagen renar, balanserar lymfsystemet och det endokrina systemet, smörjer, mjukar upp muskler, vävnader och leder.
 • Den gör också huden vital och ungdomlig.
 • Sesamolja är den bästa oljan pga sin förmåga att tränga in i huden och rekommenderas generellt till alla kroppskonstitutioner.
 • Vår olja är ekologisk, kallpressad och färdigmognad för massage, uppvärmd till 108 grader.
 • Mognad sesamolja är en kraftfull antioxidant.
 • I vävnader under huden neutraliserar sesamoljan fria radikaler.
 • Den åker lättare in i huden som varm men dess näringsinnehåll framhävs även mer när den fått mogna.
 • Forskning visar att sesamolja är en potent antioxidant
 • Naturligt UV-skydd
 • Den lugnar irriterad hud som utsätts för vind och sol
 • Läker och skyddar sår
 • Blandat med varmt vatten kan oljan användas för att skölja underlivet för att kontrollera svampinfektioner
 • Hjälper till att hålla lederna böjliga
 • Hjälper till att hålla huden mjuk och smidig
 • För oil pulling- munsköljning

Chandrika tvål

Chandrika Ayurvedisk tvål innehåller inga animaliska produkter, och är inte testade på djur.

Några av de örter och oljor som används i denna tvål är:
 • Kokosolja: Vårdar, återfuktar och skyddar solbränna.
 • Wild Ginger: lugnar huden och hjälper till att förhindra infektioner och utslag.
 • Lime skal olja: Fräschar upp och kyler, har ett genomträngande lödder och en sammandragande effekt Blandning av naturliga essentiella oljor för fin doft.
 • Sandelträ olja: Kylande, uppfriskande, och parfymerar huden varsamt.​​​​​​​

Himalaya

Den helt naturliga klassiska Ayurvedatandkrämen från Himalaya

​​​​​​​Beskrivning: En naturlig ayurvedisk tandkräm från Indien som innehåller naturligt fluor. Fluoret kommer från en naturlig mineral och är inte artificiellt, kemiskt framställd. Tandkrämen innehåller en unik blandning av ingredienser och örter från Himalayas sluttningar som ger ett komplett och hållbart skydd till dina tänder och tandkött. Örter från Neem och Granatäpple hjälper till att hålla ditt tandkött friskt. Tandkrämen innehåller ej Triclosan. 100% vegetarisk.

Ayurveda är sanskrit och har sitt ursprung i ordet ”ayus” (liv) och ”veda” (vetskap). Det är en ca 5000 år gammal visdom för naturlig hälsa och inre utveckling.

Ayurveda är ett system som alltid tar hänsyn till alla aspekter av livet: vi är kropp, sinne (tankar och känslor) och själ, en helhet. Inom ayurveda anses kropp, själ, tankar och känslor vara en holistisk helhet. Varje individ har en personlig konstitution som bygger på de tre grundläggande och viktiga doshorna (vata, pitta och kapha) och hur dessa står i relation till varandra. De kan balanseras genom en rad olika behandlingar som t.ex. en ayurvedisk massagebehandling, kostförändringar samt olika kroppsövningar (yoga asanas). Syftet är att doshorna ska vara i balans för att vi ska känna oss lyckliga, nöjda och må bra. Med hjälp av Ayurveda kan vi lättare komma i balans och må bra i alla aspekter i livet. En ayurvedisk konsultation och massagebehandling är därför baserad på personens dosha och ”vikritis” (dosha obalanser).

Karakteristiska egenskaper

KAPHA-KROPPSTYPEN
Kapha-doshan (kroppstypen) är uppbyggd av vatten- och jordelementet vilket gör att Kapha-personer har en stabil, stark och lugn karaktär. En Kapha-person är tolerant, kärleksfull, visar medkänsla, arbetar systematiskt och långsamt, och tänker gärna igenom saker. De blir sällan arga.
Kapha-personer känner sig ofta tunga i kropp och sinne och har en tendens till att snabbt gå upp i vikt och att sova länge (> 8 timmar). Deras matsmältning fungerar långsamt och de ökar lätt i vikt och i muskelmassa. All aktivitet som exempelvis att äta och prata sker i lugn takt. De har en mer passiv livsstil och behöver vara mer aktiva. De skulle må bra utav fysisk aktivitet (kondition och styrketräning) och dagsljus. De undviker helst förändringar och de behöver gå utanför sin trygghetszon. Snabba beslut, nya förutsättningar och olika typer av arbetsuppgifter uppfattar de som en utmaning eftersom Kapha-personer är vanemänniskor. Deras fysiska obalanser står i relation till vattenelementet och visar sig som förkylning, bihåleinflammation eller andra sjukdomar där mycket slem produceras, övervikt, diabetes, vätskeansamlingar, depression och allergiska problem.
VATA-KROPPSTYPEN
Vata-doshan är uppbyggd av rymd- och luftelementet. Ordet Vata betyder ”att röra sig” och därför kan Vata-personens karaktär beskrivas som hyperaktiv, impulsiv och kreativ. De är kärleksfulla personer, men har en stark tendens till oro och ångest. De tycker om omväxlande aktiviteter, tänker och pratar snabbt, lär sig snabbt men glömmer lätt, och är ofokuserade.
Vata-personer har en slank och smal kroppsbyggnad och de går inte heller så lätt upp i vikt. Dessutom är de mycket rörliga personer. De har ofta torr hud och kalla fötter och händer. I arbetslivet tycker de inte alls om rutiner; de är kaotiska och har en tendens att ta på sig allt för många projekt på en gång, men de har en stor anpassningsförmåga och är mycket entusiastiska och flexibla. De skulle må bra av att planera sin tillvaro, prioritera sina arbetsuppgifter och att tro på sig själva. De borde sova på saken innan de tar ett viktigt beslut och lära sig att vara mer noggranna, genom att göra en sak i taget och låta tankarna landa i stunden. Fasta tider för måltider och regelbundna vanor skulle gynna dem för att komma i balans. Obalanser visar sig bl.a. i led- och muskelvärk, frusenhet, förstoppning, sömnproblem, PMS och olika psykiska tillstånd.